Cat de mare este industria e-sports si cum se manifesta in Romania?

Cat de mare este industria e-sports si cum se manifesta in Romania?

Jocurile video au ajuns sa reprezinte o parte insemnata a vietii fiecaruia. Fie ca jucam din pasiune sau fie ca noi castigam bani din asta, industria de gaming a cunoscut o crestere fenomenala in ultimii ani. Ba mai mult, a ajuns sa fie un sport recunoscut oficial la campionatul Asian Games, ce va avea loc in anul 2022, la Hangzhou, China.

Industria gaming cucereste intreaga planeta. In 2016, a ajuns sa valoreze nu mai mult, nici mai putin de 101,1 miliarde de dolari. Da, ati auzit bine. Surprinzator sau nu, 47% din aceasta suma vine din Asia, unde jocurile video sunt la mare cautare.

Dintre toate tarile, China are cel mai mare potential de crestere. De altfel, potrivit Newzoo, aceasta tara are cea mai mare piata de gaming din lume, ce va ajunge sa valoreze 28,9 miliarde de dolari pana in 2019. Pana in 2020, se asteapta ca intreaga valoare a pietei sa atinga pragul de 128,5 de miliarde de dolari.

Mai mult, marele Facebook a anuntat ca a incheiat un parteneriat cu ESL, o companie populara de e-sports, sa difuzeze campionate de jocuri video in regim live.

Ca sa intelegeti exact dezvoltarea impresionanta a acestei industrii, e de ajuns sa va spunem ca, in 2022, ati putea castiga o medalie de aur la campionatul Asian Games din Hangzhou, pentru ca jocurile video vor deveni un “medal sport” oficial.

Aceasta vine ca o recunoastere oficiala a fenomenului ce zi de zi atrage din ce in ce mai multi pasionati. Consiliul Olimpic al Asiei a anuntat ca, in 2018, va fi oficial un sport demonstrativ la campionatul olimpic din Indonesia, ca urmare a popularitatii incredibile.


La o astfel de performanta nu te asteptai in urma cu 15-20 ani, cand jocurile video erau cu mult diferite de ceea ce ne ofera piata de gaming in prezent. Inainte de Xbox, Playstation sau Candy Crush, industria de gaming era total diferita.

Inainte de internet, oamenii aveau mai multe metode de “entertainment”: jocurile fizice (jocurile de carti etc.), jocurile intre mai multe persoane, dar si jocurile “slot machines” sau asa numitele “pacanele”. Aceste dispozitive de tip mecanic au o vechime de mai mult de 100 de ani.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, un grup de mecanici din San Francisco, condusi de Charles Fey, au produs prima masinarie de tip “slot machine”. Au denumit-o Liberty Bell si au devenit pionerii unui fenomen de succes. Incetul cu incetul, tehnologia a avansat, iar astazi avem slot machines extrem de sofisticate.

Primul joc video inventat vreodata a aparut in anul 1958. A fost creat de fizicianul William Higinbotham si reprezenta un joc de tenis extrem de simplu, similar cu jocul Pong, din anii ’70.

Tot in aceasta decada, au inceput sa apara si consolele, ca Atari 2600 sau Intellivision, cele permiteau pasionatilor sa se joace pe ecranul televizorului lor de acasa. De atunci si pana acum, consolele au trecut prin mai multe generatii, reusind sa ofere din ce in ce mai multe beneficii.

O perioada extrem de efervescenta a reprezentat cea de-a saptea generatie de console: intre 2005 si 2012. Graficele se imbunatatesc vizibil, iar celebra consola Wii este prezentata publicului.

Cu ajutorul acesteia, utilizatorul poate controla miscarile jocului cu propriile miscari reale. Nintendo devine astfel unul dintre cei mai importanti jucatori pe aceasta piata.

Chiar anul acesta, compania japoneza a dat lovitura cu noua consola Switch, care a devenit rapid cea mai vanduta consola de jocuri distribuita vreodata de Nintendo.

La sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000, o noua ramura prinde viata: jocurile pe telefonul mobil. A inceput sa reprezinte o parte importanta si profitabila a ndustriei odata cu dezvoltarea globala a smartphone-urilor. In acest fel, este atrasa si o categorie de public neinteresata in gaming sau ce nu-si poate permite console de jocuri video.
Si romanii sunt atrasi de aceasta industrie.

La inceputul anilor 2000, jocurile electronice puteau fi jucate la internet cafe-uri din toata tara, acolo unde isi petreceau timpul mai toti tinerii ce descopereau internetul.

Incetul cu incetul, am inceput sa avem gamerii nostri ce participa la concursuri internationale pentru profesionisti, unde castigurile sunt extrem de consistente. Multa vreme, jocurile electronice nu au fost recunoscute ca sporturi si, chiar si in Romania, au intalnit destula reticenta si prejudecata. Fenomentul s-a dovedit insa cat se poate de real.

Avem reprezentanti de seama la competitiile de Dota, Fifa, League of Legends, Starcraft, Counter-Strike sau Warcraft. Conform unui studiu recent, peste 60% dintre cei care au acces la internet isi petrec timpul jucand jocuri online, indiferent de dispozitivul pe care il folosesc.

Reclama

Comentarii

BLOG: 0
DISQUS: 0