Afacerile B2B in mediul online (P)

Afacerile B2B in mediul online (P)

Pana de curand, afacerile B2B functionau in principal prin recomandari, fara a fi nevoie de o puternica promovare a acestora in mediul online.

Din momentul in care tot mai multe companii mici au inceput sa se promoveze in online si sa primeasca clienti, companiile mari si-au dat seama ca nu este ceva ce ar trebui neglijat.

Faptul ca in mediul online, de multe ori ai posibilitatea ca si companie sa te lupti de la egal la egal cu principalii agenti economici din nisa respectiva, reprezinta lucrul de care cei din urma se tem cel mai mult.

O campanie de online marketing facuta inteligent, poate aduce mult mai multe beneficii decat o campanie facuta prost si cu costuri mari. Iti poate aduce beneficii imense la preturi extrem de mici, iar daca este cumva unul dintre cei norocosi, poate campania ta inteligenta va ajunge viral si vei putea spune ca ai invins in lupta ta cu companiile mari.

Acum cateva zile am vorbit despre tranzitia firmelor catre mediul online, dar de aceasta data aleg sa pun accent mai mult pe modul in care online-ul modifica strategia unor firme care ofera servicii pentru alte companii (b2b).

Studiul de caz se va baza pe un serviciu destul de simplu, precum cele oferite de o firma de curatenie birouri.

Serviciile oferite de ei cred ca pana anul acesta functionau mai mult pe recomandari, managerii de companii interesandu-se pe la alti manageri ce servicii sau companii au ales sa foloseasca si daca le-a placut, insa acest lucru s-a schimbat acum pentru ca acele informatii pot fi obtinute pe internet.

Este destul de usor sa cauti ce parere au clientii despre o anumita companie, sa vezi daca si-au inselat clientii sau daca au fost onesti cu ceea ce ofera.

Din ceea ce observ, acea firma si-a facut site-ul in anul 2014 si au prins inceputul acelei perioade de tranzitie despre care vorbeam. Fiind „pionierii” industriei in mediul online, acestia s-au pozitionat ca fiind o companie ce ofera servicii profesionale de curatenie pentru birouri. Au avut un avantaj si au profitat de el. Datorita faptul ca au fost printre primii pe piata, acum se pot bucura de aceasta pozitionare favorabila si de clasari ceva mai bune in rezultatele organice.

Consider ca acesta este modul in care firmele mici se pot lupta cu cele mari in momentul de fata. Asa cum am spus si la inceputul articolului, daca intra pe o piata mai putin dezvoltata si daca isi gandesc o campanie de marketing online inteligenta, pot castiga teren considerabil in fata companiilor mari care nu profita de oportunitatea de a se promova in online.

Este adevarat, exista companii care in unele domenii nu mai au nevoie de promovare sau de recomandari, insa aceasta situatie este reprezentativa pentru mai putin de 1% dintre companiile din Romania, existand insa posibilitatea de a invinge 99% dintre companii.

Cred ca este momentul ca indiferent de domeniul in care activezi, sa te gandesti sa faci mutarea catre online. Ai o multime de beneficii si vei putea sa ai deschidere catre un nou public si catre un nou segment de clienti.

 

Reclama

Comentarii

BLOG: 0
DISQUS: 0