3 motive sa iti fie FRICA de Google

3 motive sa iti fie FRICA de Google

Google iti urmareste activitatea mai mult decat ai putea crede, fie ca e vorba despre cautarile tale sau despre traseul pe care il parcurgi zilnic.

Cu siguranta aveai impresia ca te-ai asigurat ca nu vor ramane prea multe chestii in urma atunci cand faceai cautari ciudate pe Google sau cand vizitai site-uri dubioase, insa trebuie sa stii ca exista cel putin 3 motive pentru care ar trebui sa iti fie frica de cel mai popular motor de cautare.

1.Google inregistreaza tot ceea ce cauti.

istoric-cautari

Iti aduci aminte atunci cand ai cautat cum se creste marijuana sau ce pozitii noi ar trebui sa inveti? Trebuie sa stii ca asta ramane in istoricul cautarilor si ca nu prea poate fi scos de acolo.

Ai impresia ca daca ai sters istoricul cautarilor, toate lucrurile ciudate pe care ti-ai dorit sa le afli pe Google vor disparea si ca nu ar putea afla nimeni de asta. Google salveaza cautarile si odata facuta legatura cu IP-ul tau, rezulta un profil aproape complet pentru fiecare persoana, bazat pe istoricul cautarilor.

Datele sunt stocate pe servere cel putin 12 luni, aceasta perioada fiind probabil cea mai fericita situatie pentru tine. Daca vrei sa faci ceva ce nu ai vrea sa poata fi aflat, cel mai bine pentru tine ar fi sa nu faci acel lucru… cel putin sa nu cauti pe Google despre cum se face acel lucru.

Daca vrei sa vezi tot istoricul cautarilor tale, o poti face AICI. O sa vezi cam tot ceea ce stie Google despre tine si daca ai facut cautari ciudate, o sa te sperie putin.

2.Inregistreaza istoricul locatiilor tale.

1-google-location-history

Nu este istoricul locatiilor mele, pentru ca evident nu voiam sa pun acel lucru aici.

Credeai ca daca faci chestii ilegale, politiei ii va fi greu sa afle pe unde esti si cum iti petreci timpul? Afla ca nu e chiar asa greu, pentru ca Google salveaza istoricul locatiilor tale si stie cu exactitate cam ce traseu parcurgi zi de zi.

Daca vrei sa nu poata face acest lucru foarte clar, cea mai buna metoda ar putea fi utilizarea mai multor adrese de Gmail, pe fiecare gadget in parte. De exemplu, daca utilizezi o singura adresa de Gmail pe toate gadgeturile (telefon, laptop, smartwatch, etc.), inseamna ca toate locatiile de unde te-ai conectat la internet sunt salvate pe serverele Google.

Istoricul locatiilor este salvat pentru fiecare zi, asa ca daca vrei sa verifici pe unde ti-ai petrecut ziua si ce stie Google despre itinerarul tau zilnic, poti verifica AICI.

Pentru tine ar putea fi utila intr-un singur fel aceasta optiune, anume „intoarcerea in timp” si revizitarea locurilor prin care ti-ai petrecut timpul in ultima perioada. Se pare ca pe tine, ca si individ, acest lucru nu te ajuta prea mult, in schimb Google poate folosi aceste date in multe moduri.

3.Google coopereaza cu guvernele (cazul Chinei).

Cativa ani, Google s-a conformat si a oferit servicii conform politicilor opresive. PRistii declarau ca fac acest lucru pentru a nu renunta la o piata aflata in continua dezvoltare si probabil printre cele mai mari din lume.

In 2010, Google si-a oprit motorul de cautare in China datorita cenzurii. Totusi, inainte de acest moment au avut loc cateva negocieri cu guvernul Chinei in vederea punerii la dispozitie a datelor colectate catre acestia.

Teoretic, Google nu a acceptat lucru, insa tinand cont de faptul ca au functionat ceva timp conform cerintelor restrictive ale guvernului chinez, este evident faptul ca datele utilizatorilor au ajuns in mana guvernantilor.

Niste atacuri cibernetice au facut ca in 2010, cand s-a intamplat marele scandal, Google sa directioneze tot traficul din China catre varianta necenzurata din Hong Kong. Aceasta situatie a oferit sansa guvernului sa inchida complet motorul de cautare, acesta devenind inaccesibil utilizatorilor pentru o perioada lunga de timp.

Povestea completa a acestei situatii o puteti gasi AICI.

Interesant este faptul ca Google se va intoarce in China, acest lucru fiind si motivul pentru care sunt sigur ca ofera date guvernelor, fiind intr-o colaborare stransa cu acestea. Imaginati-va cate ar putea afla guvernele avand la dispozitie datele despre care v-am vorbit la primele 2 puncte ale acestui articol.

Mai stii alte lucruri pentru care ar trebui sa ne fie frica de Google?

Reclama

Comentarii

BLOG: 0
DISQUS: 0