Cum sa faci un calculator de gaming din piese / componente

Cum sa faci un calculator de gaming din piese / componente

In acest articol vei afla cum iti poti construi propriul calculator de gaming din piese la un pret mult mai mic decat majoritatea sistemelor deja ansamblate si care ofera aceleasi performante ca si cel pe care il vei construi singur.

Cei care isi doresc sa cumpere un calculator, pot fi pusi in situatia de a alege intre achizitionarea unui sistem deja pregatit sau cumpararea pieselor cu care sa isi ansambleze mai apoi sistemul. Este adevarat ca prima varianta va usura mare parte din munca, insa daca stam sa ne gandim mai bine, atunci cand iti ansamblezi singur un calculator pentru gaming, poti atinge performante pe care un sistem cumparat din magazin nu le poate atinge.

Sunt sisteme deja ansamblate care pot avea performante destul de bune, insa pretul la care poate fi construit unul din componente si sa ofere aceleasi performante este mult mai mic.

Nu este o sarcina extrem de grea sa iti construiesti singur un calculator, chiar daca pare la prima vedere ca poate fi o sarcina doar pentru tehnicieni care au cunostinte destul de vaste in domeniu.

 

Cum sa alegi componentele pentru calculator

Sunt cativa pasi simpli de urmat atunci cand alegem componentele unui calculator, insa inainte de toate trebuie sa stiti foarte clar pentru ce veti folosi calculatorul. Daca doriti sa aveti performante destul de mari si sunteti adepti ai jocurilor video, atunci cautam componente ce pot face fasta acestui gen de sarcini. Urmatoarele componente sunt pentru ansamblarea unui calculator de gaming, asa ca performantele sistemului final vor fi destul de mari.

 

1 – Alegerea procesorului

procesor intel core i5 calculatorAruncati o privire pe cerintele de sistem ale ultimelor jocuri lansate pe piata pentru a va face o idee de caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba calculatorul tau. In principiu, majoritatea jocurilor cer ca procesorul sa fie cel putin I5, asa ca vom alege pentru sistemul nostru un procesor I5 de 3.5 GHz Haswell, dat fiind faptul ca cerintele evolueaza destul de rapid.

Ca si variante pentru achizitionarea procesorului aveti urmatoarele componente :

 

2 – Alegerea placii video

alegere placa video computer gamingAcesta este un alt pas important in alegerea componentelor, dat fiind faptul ca placa video este extrem de importanta atunci cand construim un sistem pentru gaming, asa ca uitati-va din nou la cerintele de sistem pentru jocurile ce v-ar placea sa le rulati si nu alegeti placa video in functie de cerintele minime ale respectivelor jocuri.

Ganditi-va ca jocurile evolueaza destul de rapid, asa ca trebuie sa ganditi o configuratie ce va tine pentru o perioada mai lunga de timp.

Pentru a va informa cat mai bine ce placa video ar trebui sa alegeti, iar eu cred ca ar trebui sa cititi cateva teste efectuate de diferite bloguri sau game testeri.

Din punctul meu de vedere, cele mai bune placi video la acest moment (si intr-un buget acceptabil) sunt urmatoarele :

 

3 – Alegerea placii de baza

121_img24607Acest pas este considerat de multi ca fiind unul dintre cei mai simpli, insa din punctul meu de vedere este extrem de important si tot odata cel mai complicat. Trebuie tinut cont de cerintele procesorului, dar si de specificatiile tehnice ale acesteia.

Atunci cand alegeti placa de baza pentru computerul dumneavoastra, trebuie sa tineti cont de urmatorii factori :

 • Sa fie compatibila cu procesorul ales
 • Sa fie compatibila cu placa video
 • O frecventa cat mai mare pentru memoria RAM
 • O capactiate maxima admisa cat mai mare pentru RAM
 • Tipul de memorie RAM suportata
 • Producatorul
 • Ce componente integrate are ( video, audio si altele )
 • Tipurile de conectivitate

Pentru configuratia aleasa pana acum in acest articol, as recomanda urmatoarele placi de baza :

 

4 – Alegerea memoriei RAM

memorie-ram-kingston-ddr21066-2gb-non-ecc-cl5-5-5-5-15--hyper-1092213Atunci cand alegem memoria RAM trebuie sa tinem cont in primul rand de timpul memoriei pe care placa de baza o suporta, iar mai apoi de cerintele jocurilor pe care vom dori sa le rulam pe acest sistem.

De obicei eu aleg memorii RAM destul de mari, pentru ca nu sunt componente extrem de scumpe si stiu ca o memorie RAM de 8GB va fi o investitie de lunga durata.

Pentru acest sistem de gaming voi alege aceeasi memorie de 8 GB, ocupand 1 socket pe placa de baza ( 2 x 4 GB RAM sau 1 x 8 GB RAM) , iar cele pe care le recomand sunt urmatoarele :

 

5 – Alegerea Hard Disk-ului

Hard-DiskAr trebui sa mai cautam cateva review-uri pentru tipurile de hard disk-uri, insa acest pas nu este extrem de important din punctul meu de vedere. O sa alegeti un hard disk cu o capacitate atat de mare pe cat aveti nevoie. Cred ca in momentul de fata, 1 TB este suficient si va poate fi suficient pentru o lunga perioada de timp.

Modelele pe care le recomand pentru acest sistem sunt urmatoarele :

 

6 – Alegerea sursei de alimentare

 

499447_fsp_hexa__400wTrebuie sa fim atenti atunci cand alegem sursa de alimentare, dat fiind faptul ca aceasta trebuie sa fie destul de puternica pentru a alimenta toate componentele. Important este ca aceasta sa functioneze fara fluctuatii de energie si sa vina cu suficiente cabluri pentru a o putea conecta la toate componentele (de obicei, aceaste lucruri nu prea se intampla) .

Eu va recomand urmatoarele modele pentru a completa acest calculator de gaming :

 

7 – Alegerea celorlalte componente

Ultimul pas este alegerea perifericelor si componentelor mai putin urmatoare, care pot diferi in functie de ceea ce ati ales la pasii precedenti. Urmariti lista de mai jos si verificati daca aveti nevoie de toate aceste lucruri :

 • Placa audio (daca nu este integrata in placa de baza)
 • Carcasa
 • Card Reader
 • Tastatura si mouse
 • Ventilator
 • Pasta termica pentru montarea procesorului
 • Coolere si cabluri SATA

Daca ati observat vreo greseala sau aveti propuneri mai bune, astept sa comentati si sa ii ajutam pe cei care isi doresc sa isi construiasca sistemul perfect de gaming.

 

 

Reclama

Comentarii

BLOG: 0
DISQUS: 0